preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisni linkovi

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 1. 2010.

Ukupno: 574532
Ovaj mjesec: 2314
Danas: 46
Vijesti

Promjena modela izvođenja nastave

Kneževi Vinogradi, 23.11.2020. godine

Zbog loše epidemiološke situacije na području Osječko-baranjske županije, a uz prethodnu preporuku Županijskog stožera civilne zaštite i Osječko-baranjske županije kao osnivača škole te na temelju Modela i preporuka za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2020./2021. Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja, ravnatelj Osnovne škole Kneževi Vinogradi Ivica Prgomet, prof., donosi

ODLUKU
o modelu izvođenja nastave

I.

Osnovna škola Kneževi Vinogradi, Kneževi Vinogradi od 24.11.2020. godine izvodit će nastavu na sljedeći način:

 • Učenici od 1. do 4. razreda u matičnoj školi imat će nastavu u školskoj ustanovi (model A)
 • Učenici  1. i 2. razreda u područnoj školi Grabovac imat će nastavu 2 tjedna na daljinu, a zatim 2 tjedna u školskoj ustanovi (model B)
 • Učenici 3. i 4. razreda u područnoj školi Grabovac imat će nastavu u školskoj ustanovi (model A)
 • Učenici od 1. do 4. razreda u područnoj školi Karanac imat će nastavu u školskoj ustanovi (model A)
 • Učenici 5. i 6. razreda u matičnoj školi imat će prvo nastavu 2 tjedna u školskoj ustanovi, a zatim 2 tjedna na daljinu (model B)
 • Učenici 7. i 8. razreda u matičnoj  školi imat će prvo nastavu 2 tjedna na daljinu, a zatim 2 tjedna u školskoj ustanovi (model B).

II.

Ova odluka stupa na snagu uz suglasnost osnivača Osječko-baranjske županije s danom 24.11.2020. godine.

III.

U slučaju promjene epidemiološke situacije na lokalnoj razini o prelasku na drugi model izvođenja nastave, odluku donosi ravnatelj škole u suradnji s Osnivačem i lokalnim stožerom civilne zaštite.


Roditelji/skrbnici, pozivam vas da budete savjesni i odgovorni jer se zbog epidemiološke situacije treba strogo pridržavati mjera. Svako nepridržavanje mjera utječe na povećanje rizika od zaraze koronavirusom.

Također, molim roditelje/skrbnike da se pridržavaju pravila i smjernica iznesenih u ovom provedbenom planu te da i dalje postupaju u skladu s uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo. Škola organizira odgojno-obrazovni rad poštujući temeljne odredbe koje se odnose na fizički razmak, higijenu i dezinfekciju ruku. 

Kako je uputa da razredni odjeli, ali i svi djelatnici škole ne dolaze u bliski kontakt, razredni odjeli i razredne i predmetne nastave za koje se nastava odvija u školskoj ustanovi boravit će i dalje u jednoj, matičnoj učionici u kojoj će se izmjenjivati nastava različitih predmeta.

U skladu s tim, organiziran je raspored boravka u učionicama i raspored ulazaka učenika u školu.

NAPOMENA: Svi učenici putnici ulaze u školsku zgradu istovremeno nakon dolaska autobusa i ulaze kroz glavni ulaz.

Razredna nastava

Učenici razredne nastave ulaze u školu prema sljedećem rasporedu:

RAZRED

ULAZ

Vrijeme ulaska

Početak nastave

Matična ustanova

1.a i 4.a

sporedni ulaz kod dvorane

7:45 -7:55

8:00

2.a i 3.a

sporedni ulaz kod dvorane

7:45 -7:55

8:00

PŠ Grabovac

12.g

glavni ulaz

7:45 -7:55

8:00

34.g

glavni ulaz

7:45 -7:55

8:00

PŠ Karanac

12.k

ulaz kat

7:45 -7:55

8:00

3.k

glavni ulaz

7:45 -7:55

8:00

4.k

glavni ulaz

7:45 -7:55

8:00

 

Učenici se ne zadržavaju ispred škole ni na hodniku te odmah ulaze u svoju učionicu.

Za učenike razredne nastave i učenike s teškoćama u razvoju nije obvezno nošenje maske u učionici. Nošenje maske tijekom prijevoza autobusom za učenike razredne nastave i učenike s teškoćama u razvoju treba razmotriti u skladu s dobi i psihofizičkim stanjem djeteta. Isto vrijedi i za prolazak tih učenika zajedničkim prostorima škole, odnosno hodnikom.

Predmetna nastava

U tablici je prikazan raspored boravka u učionicama i raspored ulazaka u školu za učenike predmetne nastave.

RAZRED

MATIČNA UČIONICA

ULAZ

VRIJEME ULASKA

POČETAK NASTAVE

5.a

Matematika

kat desno

ulaz na igralištu

7:45 -7:55

8:00

5.c

Priroda/Biologija

kat desno

ulaz na igralištu

7:45 -7:55

8:00

6.a

Hrvatski jezik

kat desno

ulaz na igralištu

7:45 -7:55

8:00

6.c

Engleski jezik

kat lijevo

sporedni ulaz

7:45 -7:55

8:00

7.a

učionica Njegovanja

prizemlje lijevo

glavni ulaz

7:45 -7:55

8:00

7.c

Geografija

kat lijevo

sporedni ulaz

7:45 -7:55

8:00

8.a

Glazbena kultura

kat lijevo

sporedni ulaz

7:45 -7:55

8:00

8.c

Likovna kultura

prizemlje lijevo

glavni ulaz

7:45 -7:55

8:00

Učenici se ne zadržavaju ispred školske zgrade ni na hodniku te odmah ulaze u svoju učionicu.

Budući da je u učionicama osiguran preporučeni razmak od 1,5 m, učenici predmetne nastave nisu obvezni nositi maske za vrijeme nastave. Međutim, u skladu s trenutačno narušenom epidemiološkom slikom, preporuka je da u novim okolnostima i učenici predmetne nastave za vrijeme nastave nose maske radi vlastite sigurnosti i sigurnosti ostalih osoba. Također, maske su za učenike predmetne nastave obvezne tijekom svakoga eventualnog prolaska zajedničkim prostorom škole, odnosno hodnikom (primjerice, prilikom odlaska na toalet) te prilikom prijevoza autobusom. Stoga, svaki bi učenik trebao imati u pripravnosti jednu masku.

Pravilna uporaba maski

Nošenje maske za lice, uz preporučeni fizički razmak, mjera je kojom se nastoji spriječiti potencijalno širenje virusa. Kako bi nošenje maske za lice bilo učinkovito, potrebno je pridržavati se sljedećih smjernica:

 • prije stavljanja maske na lice, potrebno je ruke oprati vodom i sapunom
 • maska se treba nositi tako da čvrsto prianja na nos i usta, odnosno da prekriva nos i usta
 • prilikom stavljanja maske na lice, treba voditi računa o tome da se uz lice stavlja uvijek unutarnja strana maske
 • masku ne treba dirati dok je na licu
 • jednu masku nosi samo jedna osoba i nošene maske ne smiju se dijeliti s drugima
 • ako primijetite da vam je maska navlažena ili mokra, potrebno ju je zamijeniti novom
 • nakon skidanja, masku treba odložiti u vrećicu i dobro ju zatvoriti i spremiti u školsku torbu. Kako bi se spriječila pojava plijesni, nije preporučljivo masku dugo čuvati zatvorenu nakon nošenja.
 • maske bi se nakon jednog nošenja trebale u idealnim uvjetima oprati na 95 stupnjeva, a najmanje na 60 stupnjeva i temeljito osušiti
 • čak i tijekom nošenja maske za lice, potrebno je održavati fizički razmak od 1,5 m.

Preobuka

Škola je osigurala dezinfekcijske barijere na ulazima u školsku zgradu, stoga se učenici ne moraju preobuvati. Ta je odluka u skladu s preporukama nadležnih institucija da ne dolazi do miješanja učenika različitih razrednih odjela i nepotrebnog zadržavanja u zajedničkim prostorima škole.

Prehrana učenika

Učenicima su osigurani obroci za vrijeme 2. sata. Prehrana se ne organizira u školskoj blagovaonici, nego se obroci konzumiraju u učionici, kako ne bi došlo do miješanja učenika različitih razrednih odjela. Učenici su u mogućnosti u učionici oprati ruke vodom i sapunom te obrisati ih papirnatim ručnikom za jednokratnu uporabu, a potom objedovati na svojem mjestu. U razredima je osigurano sredstvo za čišćenje i dezinfekciju površina kako bi se stolovi u učionici mogli prebrisati nakon obroka. Također, preporuka je da učenici nose svoju bočicu s vodom kako ne bi za vrijeme sata nepotrebno ustajali, a sve radi izbjegavanja bliskih kontakata među učenicima.

Školski sat i nastava

Nastavni sat traje 40 minuta. Učenici borave u matičnim učionicama bez napuštanja, osim u slučaju potrebe za intimnom higijenom. Prostor u učionicama organiziran je tako da učenici sjede jedan iza ili pored drugoga uz preporučeni razmak od 1,5 m, tako da se smanji kontakt učenika licem u lice. Učionice se redovito provjetravaju i čiste te se dodirne površine dezinficiraju po potrebi (npr. poslije obroka). Učenici ne bi trebali dijeliti svoj školski pribor i ostale stvari s drugima.

Model B

Učenici za vrijeme trajanja modela B u fazi nastave na daljinu dužni su se javljati i pratiti upute učitelja, kao i za vrijeme redovne nastave u ustanovi. Nastava na daljinu podrazumijeva jednako izvršavanje školskih obveza kao i nastava u školskoj ustanovi. Raspored obveza učenika bit će objavljen na platformi za izvođenje nastave na daljinu u aplikaciji Microsoft Teams.

RASPORED „ZVONA“ COVID-19  (od 2020./2021.)

 

NASTAVA

nastavni sat traje 40 min

 

7:55 zvono za ulaz

1. sat

08.00 – 08.40

 

5 min

2.  sat

08.45 – 09.25

 

PREHRANA UČENIKA 20'

3.  sat

09.45 – 10.25

 

5 min

4.  sat

10.30 – 11.10

 

5 min

5.  sat

11.15 – 11.55

 

5 min (PUTNICI odvoz 12:00)

6.  sat

12.00 – 12.40

 

5 min

7.  sat

12.45 – 13.25

 

(PUTNICI odvoz 13:30)

 

Odmori

Odmori su nužni za fizički i psihički odmor učenika i učitelja između nastavnih sati, no pridržavamo se preporuke da za vrijeme odmora učenici ne napuštaju učionicu kako ne bi došlo do miješanja učenika različitih razrednih odjela te nepoštivanja upute o fizičkom razmaku.

Sanitarni prostori

Učenici koriste sanitarne prostore po potrebi uz najavu predmetnom nastavniku, vodeći računa da se samostalno i bez zadržavanja u što kraćem vremenu vrate u učionicu. Učenici na toalet odlaze jedan po jedan uz obvezno nošenje maske i pridržavanje mjera o pravilnoj higijeni ruku.

Komunikacija između roditelja/skrbnika i odgojno-obrazovnih radnika

Preporuka je da se roditeljski i informativni sastanci, kao i svaki oblik komunikacije, odvija kao komunikacija na daljinu, odnosno uz korištenje digitalne opreme. U iznimnim situacijama mogući su i sastanci na otvorenom uz poštivanje mjera. Razrednici će obavijestiti roditelje svojih učenika o točnom obliku komunikacije.

 

 

Roditelji/skrbnici trebaju biti upoznati sa sljedećim smjernicama:

 • ako roditelji/skrbnici osobno dovode djecu u školu, oni ne ulaze u školsku zgradu
  • iznimno, dozvoljen je ulazak jednog roditelja/skrbnika učenika prvog razreda te učenika s teškoćama u razvoju u prvom tjednu nastave do 15 minuta u svrhu prilagodbe djeteta na novu sredinu
 • roditelji/skrbnici ne dolaze u pratnji djeteta ako imaju simptome zaraze korona virusom
 • roditelji/skrbnici dužni su izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u školu te ju evidentirati u bilježnicu učenika koju će potom pregledati učitelj prije početka nastave
 • učenik ne dolazi u školu ako:
  • ima simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura iznad 37,2 °C, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje)
  • ima izrečenu mjeru samoizolacije
  • ima saznanja da je zaražen korona virusom
 • u navedenim slučajevima roditelj/skrbnik telefonski obavještava razrednika i/ili ravnatelja škole o zdravstvenom stanju djeteta te kontaktira liječnika obiteljske medicine radi daljnjeg postupanja prema djetetu
 • ukoliko je liječnik/epidemiolog utvrdio mjeru samoizolacije ili status pozitivan na koronavirus učeniku, roditelj/skrbnik obvezan je izvijestiti razrednika o statusu učenika odnosno eventualnom datumu povratka učenika u školu
 • učenik ima obvezu pohađanja nastave, a roditelj/skrbnik ima obvezu opravdati učenika u slučaju bolesti ili zatražiti izostanak u skladu s odredbama Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera

Prijevoz učenika

 • obvezno nošenje maske
 • obvezno održavanje razmaka od 1 m
 • učenik svaki dan sjeda na isto mjesto i sjedi sam u sjedalu
 • učenici se grupiraju prema razredima
 • učenici putnici ulaze/izlaze istovremeno u školu na glavni ulaz

Okvirni raspored autobusnog prijevoza

Zbog epidemioloških preporuka kapaciteti autobusa su ograničeni na  50% mjesta.

PRIJEVOZ UČENIKA od 24.11.2020.

Mjesto polaska

 

Polazak

Dolazak u Školu

1.a

2.a

3.a

4.a

5.a

5.c

6.a

6.c

7.a

7.c

8.a

8.c

RN

5. i 6. r.

7. i 8. r.

Ukupni zbroj

ODVOZ 1

12:00

ODVOZ 2

13:30

Kotlina

Linija 1

6:55

7:15

1

1

                   

2

 

 

2

Autobus 1

 

Autobus 1

 

Mirkovac

Linija 2

6:50

7:40

 

1

 

1

   

1

 

1

 

1

1

2

1

3

6

Autobus 1

 

Autobus 1

 

Gajić

Linija 2

7:20

7:40

                 

1

   

 

 

1

1

Autobus 1

 

Autobus 1

 

Suza

Linija 2

7:35

7:40

                   

1

 

 

 

1

1

Autobus 1

 

Autobus 1

 

Zmajevac

Linija 2

7:30

7:40

1

3

 

1

               

5

 

 

5

Autobus 1

 

Autobus 1

 

Kamenac

Linija 3

7:45

7:50

2

4

1

1

3

         

2

 

8

3

2

13

 

Autobus 2

Autobus 1

 

Karanac

Linija 4

7:55

8:05

1

   

1

1

3

 

5

 

5

 

4

2

9

9

20

 

Autobus 2

 

Autobus 2

Grabovac

Linija 5

7:30

7:45

     

1

 

8

 

6

 

8

 

7

1

14

15

30

 

Autobus 2

 

Autobus 2

Mitrovac

Linija 5

7:35

7:45

         

1

           

 

1

 

1

 

Autobus 2

 

Autobus 2

Jasenovac

Linija 5

7:40

7:45

1

                     

1

 

 

1

 

Autobus 2

 

Autobus 2

Ukupni zbroj

     

6

9

1

5

4

12

1

11

1

14

4

12

21

28

31

80

 

 

 

 

 


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivica Prgomet   datum: 23. 11. 2020.

Oglasna ploča
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događajiSigurnost na internetu


Tražilica
preskoči na navigaciju