preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisni linkovi

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 1. 2010.

Ukupno: 573748
Ovaj mjesec: 1530
Danas: 162
Vijesti

Bioraznolikost našega zavičaja

Hrvatska je jedna od potpisnica Konvencije o biološkoj raznolikosti Ujedinjenih naroda (Rio de Janeiro, 1992.), čiji je jedan od glavnih ciljeva očuvanje bioraznolikosti. U našoj smo školi, mi prvašići, obilježili Dan planeta Zemlje i Međunarodni dan biološke raznolikosti provođenjem projekta Bioraznolikost našeg zavičaja.


Hrvatska je jedna od potpisnica Konvencije o biološkoj raznolikosti Ujedinjenih naroda (Rio de Janeiro, 1992.), čiji je jedan od glavnih ciljeva očuvanje bioraznolikosti.
Bioraznolikost je, prema Konvenciji, sveukupnost svih živućih organizama koji su sastavni dijelovi kopnenih, morskih i drugih vodenih ekosustava i ekoloških kompleksa. Uključuje raznolikost unutar vrsta, između vrsta te raznolikost između ekosustava.
Hrvatska se po bioraznolikosti smatra jednom od bogatijih zemalja Europe. Uzrok tome je specifičan geografski položaj Hrvatske na međi tri biogeografske regije od kojih svaku karakteriziraju osobiti ekološki, klimatski i geomorfološki uvjeti. Velika raznolikost staništa rezultirala je i velikim bogatstvom divljih vrsta i podvrsta. U Hrvatskoj do sada je ukupno poznato oko 40 000 vrsta, od čega je poznato oko 25 000 beskralježnjaka, ali točan broj divljih vrsta u RH još uvijek nije poznat. 
Glavne centre endemske flore predstavljaju planine Velebit i Biokovo, dok je endemska fauna naizastupljenija u podzemnim staništima (špiljski beskralježnjaci, čovječja ribica ), na otocima (gušteri, puževi) i u krškim rijekama jadranskog slijeva (gaovice i glavočići).
U našoj smo školi, mi prvašići, obilježili Dan planeta Zemlje i Međunarodni dan biološke raznolikosti provođenjem projekta Bioraznolikost našega zavičaja. Tijekom izvedbe projekta proveli smo brojne projektne aktivnosti. Krenuli smo potragu za maslačkom. Tražili smo cvijet maslačka s najvećim promjerom cvijeta tako što smo pretraživali livadu, mjerili cvjetove maslačka ravnalom i podatke zapisivali na papir. Na satu Likovne kulture crtali smo maslačke tušem i bojali vodenim bojama. 
Reciklirali smo stare drvene kutije u koje smo nasipali zemlju te posijali sjemenke cvijeća. U suradnji s roditeljima smo fotografirali kukce, cvijeće, voćnjake, cvjetnjake i livade. Za promatranje ptica selica smo odabrali rodu. Fotografirali smo rodina gnijezda te smo uočili kako ih ima šest u našem selu. Roda nam je bila izuzetno zanimljiva za promatranje te smo snimili mnogo fotografija i video uradak. Posebno smo ponosni na naš Kopački rit u kojemu obitavaju brojne ptičje vrste među njima i rode.
Zdravi ekosustavi omogućuju procese koji održavaju život na Zemlji. Biljke uzimaju energiju iz Sunca i čine ju dostupnom drugim oblicima života. Bakterije i drugi živi organizmi razgrađuju organske tvari i time stvaraju hranjive sastojke koji osiguravaju zdravo tlo na kojem rastu biljke. Oprašivači su ključni za razmnožavanje biljaka i proizvodnju hrane, biljke i oceani su važni za prikupljanje ugljika, a izmjena vode u prirodi za sve žive organizme. 
Dakle, bioraznolikost nam osigurava čist zrak, svježu vodu, kvalitetno tlo i oprašivanje sjemena biljaka. Pomaže nam u borbi protiv klimatskih promjena i ublažava prirodne nepogode.
Bioraznolikost je ključna za sigurnost hrane i pridonosi održivom razvoju što je važno za dobru kvalitetu života.
Tijek i rezultate našeg istraživanja objedinili smo u digitalnoj knjizi Dan planeta Zemlje: bioraznolikost našega zavičaja koju možete pročitati klikom na fotografiju.

PIŠE: Dunja Kufner, učiteljica 1.aPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Norac   datum: 14. 6. 2021.

Oglasna ploča
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događajiSigurnost na internetu


Tražilica
preskoči na navigaciju