2024-10-21 12:34:37 Od zlata do bjeline
Dana 17.10. u našoj školi svečano smo obilježili Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje pod nazivom OD ZLATA DO BJELINE, (Nada Iveljić).
Priredba je započela riječima:
"Dobrodošli, dragi prijatelji! Danas slavimo Dan kruha. Znate li kako nastaje ovaj kruh koji svi volimo?" Ovim riječima Lucija nas je sve uvela u današnju priču.
Uslijedio je program u kojem su učenici od 1. do 4. razreda, prigodno odjevena u kostime koji predstavljaju različite plodove zemlje, našu baranjsku nošnju pozdravila zemlju , kulturu i baštinu lijepe naše.
Posebno dirljiv trenutak bio je kada je svećenik blagoslovio kruh i proizvode koje su vrijedno izradili naši roditelji , bake i djedovi.
Priredba je završila zajedničkom pjesmom o kruhu, koju je predvodila vjeroučiteljica Ljiljana Grgić.
Nakon priredbe, svi su se okupili oko stolova prepunih domaćih kruhova, peciva, kolača i voća, koja su znak zahvalnosti za plodove zemlje. Dvorana je bila ispunjena mirisom svježe pečenog kruha i ukrašena košarama punim plodova zemlje.
Edukativni dio smo ove godine posvetili kemijskim spojevim te učenju o održivosti i smanjenju otpada. Radionicu kemijskih spojeva je vodila nastavnica biologije Maja Lesjak s ciljem upoznavanja učenika s osnovama fermentacije, metaboličkih procesa i kako mikroorganizmi, kao što je kvasac, koriste šećer za energiju, proizvodeći pritom plin (ugljični dioksid). Pokus s kvascem, šećerom, plastičnom bocom i balonom jednostavan je način za demonstriranje tih bioloških procesa i prirodnih reakcija koje se odvijaju u mikroorganizmima.
Uz pokus fermentacije, učenici su također imali priliku proučiti strukturu kvasca pomoću mikroskopa, čime su dobili uvid u izgled ovih mikroskopskih organizama. O hrani bez otpada učili smo na primjeru Zero waste - kruh. Prisjetili smo se pravila smanjenja otada s naglaskom na ponovnu upotrebu, recikliranje i kompostiranje. Nakon kratke rasprave kako se može smanjiti kroz planiranje, korištenje svih dijelova sastojaka i pravilno skladištenjem kruha odlučili smo se na koji ćemo mi način iskoristiti ostatke. Usvojili smo ideje za ponovnu upotrebu ostataka kruha pravljenje prepečenaca u jajima, krutona za salatu te krušnih mrvica. Okušali smo se i u pravljenju domaćeg kvasca te potvrdili da sam proces nije nimalo lak, bez obzira što su mu upute vrlo jednostavne. Postupak prirodnog nastajanja kvasca (divlji kvasac) prtili smo miješanjem brašna i vode. Mi smo se odlučili za kombinaciju integralnog brašna i vode. Brašno sadrži prirodne mikroorganizme, uključujući divlji kvasac i bakterije mliječne kiseline. Postupak izrade pratili smo u samoj učionici pazeći da je dovoljno toplo kako bi stajanjem na sobnoj temperaturi mikroorganizmi iz okoline počneli fermentirati šećere u brašnu. Svakodnevnim dodavanjem svježe vode i brašna, kvasac smo hranili i razmnožavali, jačajući koloniju kvasca.
Ova proslava bila je ne samo edukativna, već i inspirativna, podsjetivši nas sve na važnost hrane, rada i prirode u našim životima. Hvala učiteljicama Dunji Kufner, Mihaeli Kikić i Mariji Banović i svima koji su doprinijeli ovoj svečanosti i koji su s nama podijelili radost Dana kruha.
Obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u našoj školi prošlo je u duhu zajedništva, veselja i zahvalnosti. Ovakvi događaji ne samo da uče djecu o važnosti hrane i prirode, već ih i potiču na međusobnu suradnju i solidarnost.
Učiteljica Kristina Čičak
|
Osnovna škola Kneževi Vinogradi |