2021-10-19 09:33:23

Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje

 

S početkom jeseni polja, voćnjaci i vinogradi daruju nam raznovrsne plodove, zato svake godine u listopadu obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Obilježavanje dana kruha se veže uz Svjetski dan hrane koji se od 1979. godine obilježava 16 . listopada zbog jačanja svijesti javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu i potrebe borbe protiv gladi.

 

 

Ciljevi obilježavanja su: upoznati učenike s procesom pripreme kruha i krušnih proizvoda, približiti im žetvene običaje i proces proizvodnje brašna nekad i sad, upoznati učenike s autohtonim, starim i zavičajnim vrstama voća i povrća, ukazati na važnost sudjelovanja obitelji u blagovanju kruha, krušnih proizvoda, voća i povrća te istaknuti važnost zdrave prehrane i ekološke proizvodnje.

Kako bismo kod učenika osvijestili važnost zdrave prehrane, u sklopu projekta i u Tjednu školskog doručka, Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje iskoristili smo da bi im pokazali kako je zdrava hrana ujedno i ukusna hrana.

Učiteljice su provele aktivnosti sa svojim učenicima u učionicama: pripremu i objedovanje kruha, krušnih proizvoda, tradicionalnih domaćih kolača i peciva.

Učenici 1. a razreda i učiteljica Kristina Čičak su naučili i izveli igrokaz „Tatin recept“, pripremali su i pekli kruh prema tradicionalnom receptu uz dodatak sjemenki buče, suncokreta i sezama. Na satima Likovne kulture izrađivali su i crtali oblike kruha i krušnih proizvoda na brašnu, pjevali pjesmu „ Mlin“, svirali udaraljkama i vagali potrebne namirnice za pripremu kruha. Valjke za razvijanje tjestenine iskoristili su za sviranje uz izvedbu igrokaza. Za izvedbu igrokaza izradili su zanimljive pekarske papirnate kape.

U 2. a razredu je bilo jako veselo. Cijeli tjedan je bio ispunjen mnoštvom aktivnosti. Učenici su istraživali, promatrali, bilježili i razvrstavali vrste kruha i krušnih proizvoda u tablice i piktograme. Istraživali su osjetila kušajući namirnice, sjemenke, brašno, kvasac i vodu te se natjecali u skupinama u popisivanju što većeg broja namirnica potrebnih za proizvodnju zadanog proizvoda (kruh, kifla, muffin, burek). Upoznali su se s procesom nastanka kruha uz edukativne video zapise „Od zrna do pogače“, te su pjevali prigodne pjesme: „Mlin“ i „Mali pekar“.

Na sate Hrvatskog jezika učenici su donijeli i podijelili s razredom priče: „Anin kruščić“, „Pec Ivo čovječuljak od tijesta“, „Kruh“, „Prispodoba o gorušičinom zrnu“, „Crvena Koka“, „Mlinareva kći“, „Bajka o kruhu“, te recitacije, pjesme i zagonetke. Svatko je htio pokazati svoju vještinu čitanja i recitiranja, glume i predstavljanja igrokaza, pjesme ili priče.

Učiteljica Dunja Kufner u učionicu je donijela aparat za pečenje vafli i pretvorila u učionicu u pravu slatku pekaru. Svi su željeli sudjelovati u pravljenju ukusnih poslastica. Učenici su naučili što je sve potrebno za ove kolačiće. Vagali su sastojke, miješali ih u pravilnu smjesu, pekli i kušali svi zajedno. Svatko je imao priliku napraviti svoj vafl kolač.

Učenici 3. a razreda i učiteljica Mihaela Kikić na satima Likovne kulture crtali su i slikali kruh, krušne proizvode i žitarice. Naučili su i izveli igrokaz „Domaći kruh“. Za izvedbu igrokaza izradili su drveni okvir i lutkice od drvenih kuhača te priredili malu pozornicu za lutkarsku predstavu. Pjevali su i svirali pjesme o jeseni, recitirali i izražajno čitali stihove o kruhu, zavičaju, jeseni i mirisima doma.

Napisali su sastavke i pjesme o kruhu te su se natjecali u pisanju haiku poezije na temu kruha.

Učiteljica Marija Banović i učenici 4. a razreda su istraživali, rezali, lijepili i crtali u skupinama. Tako su nastali su prekrasni plakati na temu kruha, plodova jeseni i obilja na kućnom stolu. Učionica je bila prepuna kruha, krušnih proizvoda, voća i povrća i iz nje se širio bogat i raskošan miris. Učenici su pokazali svoje znanje u recitiranju pjesme „ Slavonija“ i „ Kruh od srca“ te u izvedbi igrokaza „Priča o kruhu i nogometu“.

Izrađivali su i tanjure prehrane na kojima su pokazali koliko je kruh važna svakodnevna namirnica.

Djeca su spoznala važnost kruha za sve ljude i sjetili smo se u svojim molitvenim zahvalama, s vjeroučiteljicom Ljiljanom Grgić, svih onih koji nemaju kruha u izobilju kao i mi, koji smo ga u mogućnosti blagovati svaki dan. Kruh ne bacamo i adekvatno ga skladištimo!

„Blago danu koji počne mirisima kruha!“

FOTOGALERIJA

piše: Dunja Kufner, učiteljica

 


Osnovna škola Kneževi Vinogradi