2021-11-04 11:03:10

CARNET USERS CONFERENCE 2021: NOVE PRILIKE - Izvješće o sudjelovanju

CARNET-ova konferencija za korisnike svake godine okuplja CARNET-ove korisnike i suradnike: učitelje, nastavnike, ravnatelje osnovnih i srednjih škola, profesore, CARNET sistem inženjere i koordinatore, članove znanstveno-istraživačke zajednice te informatičke stručnjake i gospodarstvenike iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije. Na konferenciji sudionici mogu razmijeniti znanja i iskustva te razviti suradnju. I ova, 23. CARNET-ova konferencija za korisnike je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Učiteljica Dunja Kufner i knjižničarka Ivana Norac sudjelovale su na konferenciji i održale su interaktivno izlaganje.

Pod sloganom „Nove prilike“ 23. CARNET-ova konferencija za korisnike održala se od  27. do 29. listopada 2021. u Konvencijskom centru Amadria Parka u Šibeniku. Bogat program konferencije održan je u tri oblika radova: interaktivna izlaganja, radionice i konferencijski radovi okupljenih pod tri glavne teme: 1. tehnologija na rubu obrazovanja, 2. hibridno i fleksibilno obrazovanje, 3. održivi razvoj – tehnologija u službi zelene škole. Konferencija je održana u Konvencijskom centru Šibenik i na mreži, te je okupila ukupno više od 3000 sudionika.

Učiteljica razredne nastave Dunja Kufner i knjižničarka Ivana Norac po drugi su puta sudjelovale na CARNET-ovoj konferenciji.

2020. godine sudjelovale su na 22. CARNET-ovoj konferenciji pod sloganom „Izazov prihvaćen“, koja je održana od 4. do 6. studenoga 2020. na mreži. CUC 2020. okupio je više od 80 radova interaktivnih izlaganja i prezentacija, 36 radionica, jedan okrugli stol i dvije panel rasprave koje su obrađivale dvije glavne teme: 1. Ovo nam je škola i 2. AI u obrazovanju i obrazovanje za AI. Pod temom konferencije „Ovo nam je škola“ učiteljica Dunja Kufner i knjižničarka Ivana Norac 6.11.2020. na mreži su održale predavanje „Mala alatnica“ u kojem su predstavile rezultate istraživanja koje su provele u OŠ Kneževi Vinogradi za vrijeme nastave na daljinu 2020. godine. U predavanju se ističe važnost korištenja digitalnih i mrežnih alata za podršku odgojno-obrazovnom procesu tijekom nastave na daljinu te se zaključuje da kompetencije za korištenje digitalnih i mrežnih alata tijekom nastave na daljinu kontinuirano rastu.

Opis predavanja i njegovo mjesto u Programu 22. CARNET-ove konferencije dostupni su na poveznici: https://radovi2020.cuc.carnet.hr/modules/request.php?module=oc_program&action=program.php&p=program

Snimka predavanja je dostupna na poveznici: https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/19225

2021. godine na 23. CARNET-ovoj konferenciji učiteljica Dunja Kufner i knjižničarka Ivana Norac sudjeluju s interaktivnim izlaganjem pod naslovom „Pet šalica čaja“. Izlaganje su održale u konferencijskoj dvorani Kornati u sklopu Konvencijskog centra  Šibenik 29.10.2021. Sudionici predavanja su, nakon rješavanja uvodnog interaktivnog kviza, upoznati s projektom početnog čitanja i pisanja Teatime lektira koji se provodi u školskoj knjižnici tijekom dvije godine.

Projekt je realiziran kroz pet radionica osmišljenih na način da se prilagodi područjima ljudskog stvaralaštva (kazalište, knjige i čitanje, glazba i glazbala, enigmatika i likovnost) te da se prilagodi pet osobnosti (emocionalna stabilnost, ugodnost, ekstroverzija, savjesnost i otvorenost) kako bi se svaki učenik na radionici pronašao u nečemu što voli. Svaka radionica temeljena je i na dva principa: oblikovanje neposredne stvarnosti i stvaranje digitalnog sadržaja u virtualnoj, digitalnoj, stvarnosti. Na taj su način učenici spoznali pojmove snimanje, montaža, objava na društvenim mrežama, digitalizacija sadržaja, stvaranje novog digitalnog sadržaja kroz simbiozu alata iz neposredne stvarnosti (olovka, papir, škare, boje, knjiga, platno…) i alata u digitalnom svijetu kroz obradu lektire i buđenje ljubavi prema čitanju i pisanju.

Opis predavanja i njegovo mjesto u Programu konferencije nalaze se na poveznici: https://radovi2021.cuc.carnet.hr/modules/request.php?module=oc_program&action=program.php&p=program&_ga=2.4543859.1930261476.1635924175-1071076199.1635161864

Kroz tri dana 23. CARNET-ove konferencije učiteljica Dunja Kufner i knjižničarka Ivana Norac sudjelovale su na radionicama i predavanjima. U srijedu, 27.10.2021. sudjelovale su na radionicama „Baam, baam, Bamboozle“ i „Google web lokacije“, te na predavanju „Nastava na daljinu – sustavna provedba uz podršku stručnih službi škole“. U četvrtak, 28.10.2021. sudjelovale su na radionici „Chatbot, prevedi: Koliko imam godina?“ te na predavanjima: „Meteorologija s AQ:bitom, „Earth is Worth“, „Testmoz i Classtime u online nastavi Biologije i Prirode“, „Međunarodni projekt GLOBE Program Elementary K-4“, „Učitelj – poticaj za promjenu“, „Alati za sreću“, „Dobre prakse AI u obrazovanju“. U petak. 29.10.2021. sudjelovale su na predavanjima „Tko čita, ne skita – Flipgridom do čitanja i razumijevanja“, „Suvremeni pristup nastavi lektire“, „Argumentacija i interakcija na drugačiji način“, „Breakout from the unsafe Internet“, „Sa stilom do boljih ocjena!“ i „Uporaba H5P alata na odabranom primjeru“.

Važno je napomenuti da je na Konferenciji sudjelovala i lovkinja iz kviza „Potjera“ koja je, osim svoje radionice, održala i Pub kviz, Morana Zibar. Pitanja Kviza su bila iz područja opće i pop kulture, ali većinom iz područja IKT-a. Učiteljica Dunja Kufner i knjižničarka Ivana Norac u suradnji s kolegicama iz Našica na osvojile su treće mjesto.

Dunja Kufner i Ivana Norac

 

 


Osnovna škola Kneževi Vinogradi