2014-05-16 08:00:00

Stručna ekskurzija nastavnika

                Petak, 16. svibnja 2014., kišan dan koji nam ipak nije pokvario raspoloženje jer smo bili spremni na jednodnevni izlet u Mađarsku. Okupili su se svi zaposlenici naše škole i krenuli smo na dugo očekivani izlet. Prvo mjesto zaustavljanja je bilo na Mohačkom polju u samoj blizini Mohača gdje je napravljen i veličanstveni spomenik poznatoj bitki  koja se održala 29. kolovoza 1526. godine između Hrvatsko-ugarskog kraljevstva i Osmanlijskog carstva. Hrvatsko-ugarskih vojnika je bilo između 8.000 i 13.000, a osmanlijskom vojskom s oko 70.000 do 100.000 je zapovijedao Sulejman Veličanstveni. Bitku je ipak odlučila brojnija premoć Osmanlija iz koje su izišli kao pobjednici. Na 450. obljetnicu te strašne bitke, Mađari su 1976. podigli spomenik kao znak sjećanja na te događaje.

  

   Nakon tog smo otišli u Mohač u kojemu smo proveli  dio popodneva, pogledali Muzej buša, čuvenih pokladnih maska,malo se okrijepili i odmorili i onda se uputili prema Sigetu. Obišli smo tvrđave koje su povijesno značajne, oko kojih su se 1566. vodile gotovo mjesec dana velike bitke. Habzburške snage je predvodio Nikola Šubić Zrinski, a Osmanlijske je predvodio Sulejman I. Bitka je završila porazom branitelja Sigeta, ali je osmanlijska vojska oslabljena i odustala je od planiranog pohoda na Beč.

                Upućujemo se u Pečuh, svima nama dobro poznat grad.

Nakon razgledavanja grada ( koliko nam je dopustilo kišno vrijeme), uputili smo se u Vilany, mjesto poznato kao vinogradarski kraj koji ima lijepo uređene vinske podrume. U jednom od njih smo večerali i tako je završio naš ugodan i nadasve poučan izlet.

Ružica Galamboš

 

Pogledajte foto galeriju


Osnovna škola Kneževi Vinogradi