[FOTO]
1. dan
Nedavno smo na satu domaćinstva imali vrlo zanimljiv zadatak – pekli smo izljevaču od krumpira i učili kako pravilno postaviti stol. Bilo je to pravo malo kulinarsko i organizacijsko putovanje!
Vjeroučiteljica Ljiljana Grgić vodila nas je kroz cijeli proces pripreme izljevače. Aneta Mijatović iz 6.c bila je zadužena za rezanje luka, Lucija Damjanov iz 8.a gulila je krumpir, a vjeroučiteljica je pazila da smjesa bude savršena za pečenje. Svi smo se trudili, a miris iz pećnice bio je neodoljiv!
Nakon pečenja, Lucija nam je pokazala kako pravilno postaviti stol – tanjuri, pribor za jelo, sve je moralo biti savršeno posloženo. U to vrijeme izljevača je bila gotova, malo smo je začinile vrhnjem i s užitkom kušale.
Dan pečenja izljevače i učenja o postavljanju stola bio je pun iznenađenja i novih vještina. Osim što smo se zabavili i fino najeli, naučili smo puno o tradiciji i važnosti lijepog ponašanja za stolom. Nadam se da ću ovo znanje jednog dana moći prenijeti na mlađe generacije kako bi i oni nastavili cijeniti našu kulturu.
2. dan
Danas je u našoj školi bilo posebno ukusno! Odlučili smo isprobati dva recepta – brze starinske uštipke i jednostavan kolač bez struje. Bilo je zanimljivo kombinirati moderne metode s tradicionalnim pristupom.
Uz pomoć vjeroučiteljice Ljiljane Grgić prvo smo se prihvatili uštipaka. Za njihovu pripremu koristili smo moderne uređaje – Lucija Damjanov spretno je dodavala sastojke, prateći recept, dok je Aneta Mijatović s lakoćom mijesila smjesu mikserom.
Zatim smo se prebacili na kolač koji se priprema potpuno bez struje! Sve smo miješali ručno, baš kao nekada. Bilo je iznenađujuće koliko se ukusna poslastica može napraviti i bez modernih pomagala.
Na kraju smo uživali u oba deserta. Uštipci, pečeni uz pomoć struje, bili su brzi i fini, dok je kolač, pripremljen bez struje, imao poseban, domaći okus. Danas smo naučili da se ukusne stvari mogu pripremiti na različite načine, spajajući staro i novo.
Lucija Damjanov, 8.a