Datum objave: 21. listopada 2024.
Kategorija: Naslovnica

Od zlata do bjeline

Dana 17.10. u našoj školi svečano smo obilježili Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje pod nazivom OD ZLATA DO BJELINE, (Nada Iveljić).
Priredba je započela riječima:
“Dobrodošli, dragi prijatelji! Danas slavimo Dan kruha. Znate li kako nastaje ovaj kruh koji svi volimo?” Ovim riječima Lucija  nas je sve uvela u današnju priču.
Uslijedio je program  u kojem su učenici od 1. do 4. razreda, prigodno odjevena u kostime koji predstavljaju različite plodove zemlje, našu baranjsku nošnju pozdravila zemlju , kulturu i baštinu lijepe naše.
Posebno dirljiv trenutak bio je kada je svećenik blagoslovio kruh i proizvode koje su vrijedno izradili naši roditelji , bake i djedovi.
Priredba je završila zajedničkom pjesmom o kruhu, koju je predvodila vjeroučiteljica Ljiljana Grgić.
Nakon priredbe, svi su se okupili oko stolova prepunih domaćih kruhova, peciva, kolača i voća, koja su znak zahvalnosti za plodove zemlje. Dvorana je bila ispunjena mirisom svježe pečenog kruha i ukrašena košarama punim plodova zemlje.
Edukativni dio smo ove godine posvetili kemijskim spojevim te učenju o održivosti i smanjenju otpada.  Radionicu kemijskih spojeva je vodila nastavnica biologije Maja Lesjak s ciljem upoznavanja učenika s osnovama fermentacije, metaboličkih procesa i kako mikroorganizmi, kao što je kvasac, koriste šećer za energiju, proizvodeći pritom plin (ugljični dioksid). Pokus s kvascem, šećerom, plastičnom bocom i balonom jednostavan je način za demonstriranje tih bioloških procesa i prirodnih reakcija koje se odvijaju u mikroorganizmima.
Uz pokus fermentacije, učenici su također imali priliku proučiti strukturu kvasca pomoću mikroskopa, čime su dobili uvid u izgled ovih mikroskopskih organizama.
O hrani bez otpada učili smo na primjeru Zero waste – kruh. Prisjetili smo se pravila smanjenja otada s naglaskom na ponovnu upotrebu, recikliranje i kompostiranje. Nakon kratke rasprave kako se može smanjiti kroz planiranje, korištenje svih dijelova sastojaka i pravilno skladištenjem kruha odlučili smo se na koji ćemo mi način iskoristiti ostatke. Usvojili smo ideje za ponovnu upotrebu ostataka kruha  pravljenje prepečenaca u jajima, krutona za salatu te krušnih mrvica.
Okušali smo se i u pravljenju domaćeg kvasca te potvrdili da sam proces nije nimalo lak, bez obzira što su mu upute vrlo jednostavne. Postupak prirodnog nastajanja kvasca (divlji kvasac) prtili smo miješanjem brašna i vode. Mi smo se odlučili za kombinaciju integralnog brašna i vode. Brašno sadrži prirodne mikroorganizme, uključujući divlji kvasac i bakterije mliječne kiseline. Postupak izrade pratili smo u samoj učionici pazeći da je dovoljno toplo kako bi stajanjem na sobnoj temperaturi mikroorganizmi iz okoline počneli fermentirati šećere u brašnu.  Svakodnevnim dodavanjem svježe vode i brašna, kvasac smo hranili i razmnožavali, jačajući koloniju kvasca.
Ova proslava bila je ne samo edukativna, već i inspirativna, podsjetivši nas sve na važnost hrane, rada i prirode u našim životima. Hvala učiteljicama Dunji Kufner, Mihaeli Kikić i Mariji Banović i svima koji su doprinijeli ovoj svečanosti i koji su s nama podijelili radost Dana kruha.
Obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u našoj školi prošlo je u duhu zajedništva, veselja i zahvalnosti. Ovakvi događaji ne samo da uče djecu o važnosti hrane i prirode, već ih i potiču na međusobnu suradnju i solidarnost.
Učiteljica Kristina Čičak

Fotogalerija

Pročitajte još

Dan smijeha

Dan smijeha

Učenici razredne nastave OŠ Kneževi Vinogradi obilježili su Dan smijeha. Cilj obilježavanja ovog dana je osvijestiti sve dobrobiti koji nosi smijeh. Naučili smo  kako smijeh dokazano jača imunološki sustav ljudskog organizma, pogoduje i funkcioniranju srca i krvotoka,...

Skip to content