preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 1. 2010.

Ukupno: 698959
Ovaj mjesec: 2377
Danas: 80
Vijesti

PLAN UPISA djece u prvi razred osnovne škole za 2024./2025. školsku godinu

Na području Osječko-baranjske županije ovogodišnji upisi u prvi razred osnovne škole provodit će se elektroničkim putem, korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole.

Dana 22. veljače 2024. godine u Nacionalnom informacijskom sustavu upisa u osnovne škole otvaraju se prijave za redovan upis u prvi razred osnovne škole. Roditelji će preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/  moći podnijeti prijavu za upis svog djeteta u prvi razred osnovne škole, sve do 31. ožujka 2024. godine.

Prijave za upis djece s već utvrđenim teškoćama moguće su već od 1. veljače 2024. godine do 31. ožujka 2024. godine.

U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu te škola na čijoj se listi školskih obveznika nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Po prijavi, roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude: redoviti upis, redoviti upis djeteta s teškoćama, privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole ili odabir druge škole od one kojoj pripada prema upisnom području.

S obzirom da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal moraju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području koja će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih.


II.

Obveznici upisa u osnovnu školu, za školsku 2024./2025. godinu, su djeca rođena u razdoblju od 1. travnja 2017. do 31. ožujka 2018. godine i djeca kojoj je u školskoj godini 2023./2024. odgođen upis u prvi razred osnovne škole.

Prije upisa u prvi razred osnovne škole obvezno je utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta školskog obveznika. Psihofizičko stanje djeteta utvrđuje Stručno povjerenstvo svake osnovne škole u čiji sastav ulaze: nadležni liječnik škole — specijalist školske medicine i djelatnici škole: stručni suradnik pedagog i/ili psiholog i/ili stručnjak edukacijsko-rehabilitacijskog profila i/ili logoped i/ili socijalni pedagog učitelj razredne ili predmetne nastave i učitelj hrvatskog jezika. U slučaju potrebe stručno povjerenstvo može zatražiti i mišljenja stručnjaka drugih specijalnosti.

Psihofizičko stanje djeteta utvrđuje se i radi prijevremenog upisa, odgode ili privremenog oslobađanja od upisa u prvi razred osnovne škole.

III

U prvi razred djeca se upisuju prema adresi prebivališta odnosno prijavljenog boravišta na upisnom području škole sukladno mreži školskih ustanova.

Upravni odjel za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije utvrđuje popis djece, školskih obveznika i dostavlja ga Stručnom povjerenstvu škole putem Modula.

IV.

Zahtjev za prijevremeni upis u prvi razred može podnijeti roditelj za dijete koje će do kraja tekuće godine navršiti šest godina, a nije školski obveznik. Zahtjev (Obrazac 6.) se podnosi Upravnom odjelu za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije, putem pošte, elektroničke pošte ili osobno, najkasnije do 31. ožujka 2024. godine.

Po uredno podnesenom zahtjevu nadležno tijelo će dijete uvrstiti na popis djece za osnovnu školu kojoj dijete pripada prema upisnom području.

V.

Stručno povjerenstvo škole, nakon provedenog postupka utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, može predložiti Upravnom odjelu za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije odgodu upisa u prvi razred, samo jedanput i za jednu školsku godinu, isključivo iz razloga navedenih u članku 9. stavku 2. Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava.

VI.

Privremeno oslobađanje djeteta od upisa u prvi razred osnovne škole ostvaruje dijete kojemu je zdravlje teško oštećeno ili ima višestruke teškoće, a čiji su roditelji u skladu s posebnim propisima stekli pravo na status roditelja njegovatelja, odnosno dijete koje je s obzirom na vrstu, stupanj i težinu oštećenja steklo pravo na skrb izvan obitelji radi osposobljavanja na samozbrinjavanje u domu socijalne

skrbi ili pravo na pomoć i njegu u kući, u sklopu kojeg se osigurava pružanje usluga psihosocijalne pomoći.

VII.

Učenik se može upisati u prvi razred osnovne škole kojoj ne pripada prema upisnom području ako to ne izaziva povećanje broja razrednih odjela u osnovnoj školi u koju se upisuje ili u slučaju ako se upisuje u škole koje izvode alternativne, međunarodne te programe na jeziku i pismu nacionalnih manjina ili ako se upisuje u škole kojima je osnivač druga pravna ili fizička osoba.

Dijete mora biti pregledano po Stručnom povjerenstvu škole koju je trebalo pohađati na upisnom području utvrđenom na temelju prebivališta, odnosno prijavljenog boravišta.

VII.

Postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece radi upisa u prvi razred provodit će se od 31. ožujka 2024. godine prema rasporedima koje će škole nakon provedenih prijava utvrditi sa nadležnim školskim liječnicima i primjereno oglasiti, a mora biti okončan najkasnije do 15. lipnja 2024. godine.

U slučaju da dijete ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkoga stanja u vremenu koje je utvrđeno rasporedom pregleda, roditelj je dužan do 31. svibnja 2024. godine o tome obavijestiti Stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području, koje će utvrditi drugo odgovarajuće vrijeme, a najkasnije do početka školske godine.

Djeca s već utvrđenim teškoćama u razvoju trebaju pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja radi upisa u prvi razred osnovne škole u razdoblju od 1. veljače do 31. ožujka 2024. godine kako bi im se pravovremeno odredila programska i profesionalna potpora (Prilikom prijave uputno je predočiti Nalaz i mišljenje Jedinstvenog tijela vještačenja ili najnoviji specijalistički nalaz).

IX.

Za roditelje koji ne upišu dijete u osnovnu školu sukladno odredbi članka 19. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, člankom 152. navedenog zakona propisana je novčana kazna za prekršaj.

X.

Nakon provedenih prijava, osnovnoškolske ustanove dužne su nadležnom liječniku školske medicine dostaviti popis prijavljene djece, te će zajedno utvrditi termine i načine prijava za liječnički pregled i o tome pravovremeno obavijestiti roditelje ili skrbnike djece.

XI.

Pregledi djece odvijat će se prema rasporedu kojega će Stručna povjerenstva osnovnih škola dogovoriti s nadležnim liječnicima školske medicine i oglasiti na oglasnim pločama i mrežnim stranicama škola. Prilikom prijave roditelj će dobiti informaciju o terminu i tijeku pregleda.


Priloženi dokumenti:
PLAN_UPISA_2024_NOVI.pdf (1.29 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivica Prgomet   datum: 23. 1. 2024.

Oglasna ploča
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događajiSigurnost na internetu


Tražilica
preskoči na navigaciju