preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Tražilica


Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 1. 2010.

Ukupno: 698963
Ovaj mjesec: 2381
Danas: 84
vijesti

Upis u prvi razred osnovne škole Vijest ima dokument u privitku

Upute za roditelje već su dostupne na javnom sučelju Upisa u osnovne škole na poveznici osnovne.e-upisi.hr pod karticom Korisničke upute na dnu stranice (imate u privitku ove obavijesti). Prema uputama pravobraniteljice za djecu dovoljan je potpis jednog roditelja prilikom upisa u obavezno osnovnoškolsko obrazovanje.

Pitanja i odgovori

Koja djeca su školski obveznici?

Ako vaše dijete do 1. travnja tekuće godine navrši šest godina, potrebno je kreirati zahtjev za upis u osnovnu školu. Za nešto mlađe dijete možete tražiti prijevremeni upis, a polazak u školu možete odgoditi samo ako dijete ima većih zdravstvenih teškoća.

Koja djeca su kandidati za prijevremeni upis?

Prijevremeni upis u osnovnu školu možete zatražiti ako vaše dijete do 31. ožujka tekuće godine nema navršenih šest godina života, s tim da se djeci, koja prije 31. kolovoza ne navršavaju šest godina života, neće odobriti upis.

Za dijete, koje je bilo uključeno u predškolski program, dužni ste osim zahtjeva dostaviti i mišljenje stručnog tima predškolske ustanove o psihofizičkom stanju djeteta, a ako vaše dijete nije pohađalo predškolski odgoj i obrazovanje, bit će upućeno na psihološko testiranje kako bi se utvrdila njegova spremnost za uključivanje u osnovnoškolski odgoj i obrazovanje.

Kada se predlaže odgoda upisa?

Ako se na pregledu utvrdi da dijete nije postiglo stupanj zrelosti koji mu je potreban za praćenje i izvršenje školskih obveza, stručno povjerenstvo može predložiti da se dijete ne upiše u toj školskoj godini. Odgoda upisa u prvi razred osnovne škole može se odobriti samo za jednu godinu.

Odgodu upisa predložit će stručno povjerenstvo škole ako:

  • procijeni na temelju neposrednoga pregleda i dostavljene dokumentacije o psihofizičkom stanju djeteta da bi odgoda upisa pozitivno utjecala na djetetov psihofizički razvoj
  • se dijete nalazi ili će se početkom nastavne godine nalaziti na liječenju ili rehabilitaciji u zdravstvenoj ustanovi u trajanju duljem od mjesec dana, ali samo u slučaju da u zdravstvenoj ustanovi u kojoj će se dijete liječiti/rehabilitirati nije organizirana nastava ili ako je dijete uključeno u rehabilitacijske postupke koji će prema procjeni stručnjaka značajno utjecati na njegov psihofizički razvoj.

Može li roditelj predati zahtjev za privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole?

Roditelj može podnijeti zahtjev za privremenim oslobađanjem djeteta od upisa u prvi razred osnovne škole za dijete kojemu je zdravlje teško oštećeno ili ima višestruke teškoće.

Osim zahtjeva, roditelj obvezno dostavlja medicinsku dokumentaciju o zdravstvenom i razvojnom stanju djeteta te nalaz, odnosno mišljenje jedinstvenog tijela vještačenja.

Vašem djetetu može se odobriti privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole na razdoblje od jedne školske godine ili dulje, sukladno nalazu i mišljenju jedinstvenog tijela vještačenja. Ako se ispune uvjeti za uključivanje djeteta u prvi razred osnovne škole vi - kao roditelj ili nadležni centar za socijalnu skrb zatražit će do 1. travnja tekuće godine uključivanje djeteta u listu školskih obveznika.

 

Pomoć i podrška

Ako imate dvojbi, pitanja ili problema vezanih uz rad sa sustavom, možete kontaktirati CARNET-ovu Podršku obrazovnom sustavu (radnim danom od 8:00 do 20:00).

Molimo Vas da kod svakog upita OBAVEZNO navedete sljedeće podatke:

  • Ime i prezime
  • OIB
  • Kontakt telefon/mobitel
  • Detaljan opis problema uz sve informacije za koje smatrate da bi mogle pridonijeti bržem rješavanju Vašeg upita

Kontakt podaci CARNET podrške:

  :: opširnije :: 


objavio: Ivica Prgomet  datum: 13. 2. 2024. 09:40

PLAN UPISA djece u prvi razred osnovne škole za 2024./2025. školsku godinu Vijest ima dokument u privitku

Na području Osječko-baranjske županije ovogodišnji upisi u prvi razred osnovne škole provodit će se elektroničkim putem, korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole.

Dana 22. veljače 2024. godine u Nacionalnom informacijskom sustavu upisa u osnovne škole otvaraju se prijave za redovan upis u prvi razred osnovne škole. Roditelji će preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/  moći podnijeti prijavu za upis svog djeteta u prvi razred osnovne škole, sve do 31. ožujka 2024. godine.

Prijave za upis djece s već utvrđenim teškoćama moguće su već od 1. veljače 2024. godine do 31. ožujka 2024. godine.

U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu te škola na čijoj se listi školskih obveznika nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Po prijavi, roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude: redoviti upis, redoviti upis djeteta s teškoćama, privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole ili odabir druge škole od one kojoj pripada prema upisnom području.

S obzirom da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal moraju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području koja će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivica Prgomet  datum: 23. 1. 2024. 14:13
» Arhiva naših vijesti    
 


Oglasna ploča
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događajiSigurnost na internetu


Tražilica


preskoči na navigaciju