preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Tražilica


Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 1. 2010.

Ukupno: 698963
Ovaj mjesec: 2381
Danas: 84
 

 

 

U svrhu unapređenja kvalitete upisnoga procesa i lakšeg postupka upisa kandidata u srednje škole, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u školskoj godini 2013./2014. uspostavilo je informacijski sustav prijava i upisa kandidata u srednje škole uz pomoć sustava Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ). Provedba tog projekta uslijedila je nakon višegodišnjih priprema koje su uključivale niz konzultacija s dionicima upisnoga procesa. Ideja stvaranja i uspostave navedenoga sustava bila je ta da se svim sudionicima upisnoga procesa znatno olakša provedba prijava i upisa učenika u I. razred srednje škole te da se navedeni sustav unaprijedi kako bi se, u konačnici, postigla sveobuhvatna povezanost osnovnoga i srednjega obrazovanja, odnosno završetak prvog te pristup drugome.

Jedan od glavnih ciljeva uvođenja informacijskoga sustava prijava i upisa kandidata u srednje škole preko sustava Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) bio je pružanje jednakih šansi svim kandidatima za upis u neki od srednjoškolskih obrazovnih programa. S tim u svezi, bilo je, među ostalim, nužno utvrditi i jedinstven popis zdravstvenih preduvjeta (popis zdravstvenih kontraindikacija) za određeni srednjoškolski obrazovni program, čime bi se osigurale jasnije i jedinstvene informacije o zdravstvenim preduvjetima te uskladio popis zdravstvenih kontraindikacija koji bi imale sve srednje škole u Republici Hrvatskoj. Naime, dosadašnjim načinom utvrđivanja popisa zdravstvenih preduvjeta (popisa zdravstvenih kontraindikacija) dolazilo je do značajnih neusklađenosti između srednjih škola koje su samoinicijativno utvrđivale popis zdravstvenih preduvjeta za upis u obrazovne programe, što je stvaralo velike probleme za kandidate i njihove roditelje/skrbnike te dovelo do toga da su za upis u isti obrazovni program/zanimanje određene škole utvrđivale različite zdravstvene kontraindikacije.

Slijedom navedenog, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pokrenulo je inicijativu, a koju je podržalo Ministarstvo zdravlja, o osnivanju zajedničke radne skupine stručnjaka čija bi zadaća bila donošenje, na nacionalnoj razini, jedinstvenoga popisa zdravstvenih kontraindikacija za upis u srednjoškolske programe, sukladno pravilima struke i važećim propisima iz područja zaštite zdravlja na radu, zatim, sukladno Odluci o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školsku godinu 2014./2015. (Narodne novine, 54/2014) na temelju koje je nadležnost utvrđivanja zdravstvenih kontraindikacija podijeljena između djelatnosti školske medicine i djelatnosti medicine rada, ovisno o tome što je propisano za određeni obrazovni program

Oglasna ploča
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događajiSigurnost na internetu


Tražilica


preskoči na navigaciju