Dani kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje
Kruhom nazivamo namirnicu nastalu pečenjem smjese brašna od raznih vrsta žitarica i vode uz odgovarajuće dodatke. Oblik i sastav kruha mijenjao se kroz povijest i danas imamo različite vrste kruha, raznih boja,veličina i okusa. Arheološka nalazišta ukazuju na to da su još stari Egipćani pekli kruh 2000 godina prije Krista. Iz Egipta se pripremanje kruha proširilo na Grčku pa na Rim u kojem se pojavljuje prvi bijeli kruh namijenjen bogatašima. Rimljani su način pripreme kruha proširili po cijeloj Europi. Kruh se smatra svakodnevnom i nezamjenjivom namirnicom koja je othranila generacije težaka, mornara, drvosječa, putnika, vojnika...
Kao i svake godine, i ove godine smo u našoj školi svečano obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje. 16. listopada su učenici donijeli različita peciva, kruh, kolače i mnoge jesenske plodove.
Blagoslov kruha i plodove Zemlje je svečano održao svećenik uz nazočnost učenika i predstavnika škole u našoj sportskoj dvorani u 11 sati. Zahvale su počele različitim programskim izvedbama učenika mlađih generacija, ali su sudjelovali i oni stariji. Čitali su različite molitve i sastave.
Nakon učenika, nastupio je svećenik. Blagoslovio je hranu i zajedno s njim smo izmolili molitve i zahvalili smo dragom Bogu na svemu što nam je podario. Blagoslov smo završili pjesmom Duga cesta koju smo pjevali svi zajedno, a zatim smo svoje košare odnijeli u učionice kako bismo svi zajedno uživali u slasnim zalogajima.
Dane kruha obilježavamo kako bismo se podsjetili da na svijetu ima puno gladnih ljudi i poželimo svima da na stolu imaju kruh.
Ana Martinić, 8.c
Lora Krčmar, 6.c
« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |